Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

תיאוריית ההתקשרות היא תיאוריה פסיכולוגית שמסבירה כיצד מערכות יחסים מוקדמות בין תינוקות למטפלים שלהם יכולים לעצב התפתחות של מערכות יחסים ותכונות אישיות מאוחרות יותר. התיאוריה הוצגה לראשונה על ידי ג'ון בולבי בשנות ה-50 ומאז הפכה למושג משפיע בתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה.

תיאוריית ההתקשרות מציעה כי לאיכות היחסים המוקדמים של אדם עם המטפלים שלו, במיוחד לדמויות ההתקשרות שלו, יכולה להיות השפעה מתמשכת על ההתפתחות הפסיכולוגית והרווחה הרגשית שלו. בולבי הציע שתינוקות מתוכנתים ביולוגית לחפש את המטפלים שלהם להגנה ונוחות, ושקשר התקשרות מוקדם זה מכין את הבמה למערכות יחסים עתידיות.

כיום, 70 שנה לאחר שהתאוריה הוצגה לראשונה, היא נרחבת ומוסכמת על חוקרים ומטפלים מתחומים נרחבים. חוקרי אבולוציה כמו גם חוקרי מוח מסכימים ומבינים את המערכת ההיקשרותית כבסיס להתפתחות האנושית. ההבנה כיום היא שנולדנו מכוונים לקשר, ומחווטים לקשר. ושאחד המאפיינים הראשוניים ביותר אצל תינוק שרק נולד היא הכוונה להיקשר לאדם אחר, כלומר לדמות מטפלת.

בתורת ההתקשרות מקובל לזהות שלושה סגנונות התקשרות עיקריים ונפוצים:

התקשרות בטוחה: לילדים המפתחים סגנון התקשרות בטוח יש מטפלים זמינים באופן עקבי ומגיבים לצרכיהם, מה שמספק להם בסיס בטוח לחקור את העולם. כמבוגרים, אנשים בעלי סגנון התקשרות בטוח נוטים לקיים יחסי אמון ונהנים לפעול בצורה גמישה ביחסים עם אחרים, עם בני משפחה ובני זוג.

התקשרות חרדתית (דפוס היקשרות חרד אמביוולנטי): לילדים המפתחים סגנון התקשרות חרד/אמביוולנטי יש מטפלים שאינם זמינים או מגיבים באופן לא עקבי, מה שמוביל לחרדה וחוסר ביטחון. כמבוגרים, אנשים בעלי סגנון התקשרות חרד/אמביוולנטי נוטים יותר לחוות חרדת נטישה, מתקשים לסמוך על אחרים ומחפשים כל הזמן ביטחון ואישור מבני הזוג שלהם.

התקשרות נמנעת: לילדים המפתחים סגנון התקשרות נמנע יש מטפלים שאינם מגיבים באופן עקבי או לא זמינים רגשית, מה שמוביל לתחושת ניתוק רגשי. כמבוגרים, אנשים בעלי סגנון התקשרות נמנע עשויים להיאבק באינטימיות ובקשר רגשי במערכות יחסים, לסמוך על עצמם ולהתקשות לקבל עזרה ולשתף פעולה.

כיום, כמו בתחומים נוספים בפסיכותרפיה, האבחנות המסודרות מפנות את מקומן לרצף, לצירים עליהם נע האדם במערכות יחסים שונות בחייו. כך מבינים שבכל אחד מאיתנו יש חלק שיכול להרגיש בטוח בקשר, יש חלקים שמתעוררת בהם חרדה ביחסים וחלקים שנמנעים מתלות וקשר. במבט רחב ומכיל שכזה, אפשר להיעזר בתואריית ההיקשרות כדי להבין את עצמנו לעומק, לא רק דרך הקשיים והחסרונות שלנו.

לתורת ההתקשרות יש השלכות חשובות על פסיכותרפיה. מכיוון שפסיכותרפיה מבוססת על מפגש בין שני אנשים באופן רציף, ואחד הגורמים המשפיעים ביותר על הצלחת הטיפול הוא קשר מיטיב שנבנה בין המטפלת למטופלת, אנו כמטפלים שמים דגש רב על הבנת הקשר המתקיים בינינו לבין המטופלים.

גם מנגנוני ההעברה וההעברה הנגדית שנחקרו והורחבו רבות במחקר ובהבנה של מהות הטיפול הפסיכותרפי, מושפעים ומובנים על הנטייה המובנית בנו לשאוף לקשר בטוח, ועל הנטיות ההתקשרותיות המובנות שלנו.

מטפלים שמבינים את תיאוריית ההתקשרות יכולים לעזור ללקוחות לחקור את חוויות ההתקשרות המוקדמות שלהם וכיצד חוויות אלו עשויות להשפיע על מערכות היחסים הנוכחיות והרווחה הרגשית שלהם. לדוגמה, מטפלים עשויים לעבוד עם לקוחות כדי לזהות את סגנון ההתקשרות שלהם ולפתח אסטרטגיות שיעזרו להם ליצור מערכות יחסים בטוחות ומספקות יותר.

מטפלים מבינים את תיאוריית ההתקשרות ויודעים איך לעבוד איתה בקליניקה יכולים גם לעזור למטופלים ליצור אמון וקירבה, וכך לקדם את התהליך הטיפולי. אחד ממושגי המפתח בתורת ההתקשרות הוא הרעיון של "בסיס בטוח". בסיס בטוח מתייחס לתחושת הביטחון והנוחות שאדם חש בנוכחות דמות ההתקשרות שלו. כשיש לילד ולאדם בסיס בטוח, הוא יכול לשחק, לחקור, ללמוד, והוא פתוח יותר לחוויות חדשות. בפסיכותרפיה, המטפל יכול לשמש בסיס בטוח עבור הלקוח, לספק סביבה בטוחה ותומכת בה יוכל הלקוח לחקור את מחשבותיו, רגשותיו והתנהגויותיו.

Journal

כתובות נוספות

לכל הכתבות
דאגה עצמית בזמנים קשים

דאגה עצמית בזמנים קשים

בזמנים קשים, דאגה עצמית היא קריטית. במאמר זה נחקור מהי, כיצד היא מחזקת אותנו ואיך פעולות קטנות ומודעות יכולות לשפר את הרווחה האישית והקהילתית שלנו.
מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

תיאוריית ההתקשרות היא תיאוריה פסיכולוגית שמסבירה כיצד מערכות יחסים מוקדמות בין תינוקות למטפלים שלהם יכולים לעצב התפתחות של מערכות יחסים ותכונות אישיות מאוחרות יותר. התיאוריה הוצגה לראשונה על ידי ג'ון בולבי בשנות ה-50 ומאז הפכה למושג משפיע בתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה.
טראומה וטיפול

טראומה וטיפול

ישראל היא מדינה שחוותה טראומה משמעותית לאורך השנים עקב אירועים היסטוריים, פוליטיים וחברתיים שונים. כתוצאה מכך, נושא הטראומה והפוסט טראומה הוא נושא חשוב בישראל, ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש פועלים ללא הרף לתת מענה לצרכים של אלו שנפגעו.
רב- תרבותיות בטיפול

רב- תרבותיות בטיפול

רב-תרבותיות היא מושג חשוב יותר ויותר בפסיכותרפיה. ככל שהעולם נעשה מגוון ומקושר יותר, מטפלים צריכים להיות מודעים לרקע התרבותי של הלקוחות שלהם ולדרכים שבהן תרבות יכולה להשפיע על תהליכים פסיכולוגיים. רב תרבותיות בפסיכותרפיה כוללת התחשבות ברקע התרבותי של הלקוח ושילובו בתהליך הטיפולי.
מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס הפכה בשנים האחרונות לטכניקה פופולרית בפסיכותרפיה, עם ראיות הולכות וגדלות התומכות ביעילותה בטיפול במגוון מצבים נפשיים. במאמר זה נחקור מהו מיינדפולנס, כיצד ניתן להשתמש בו בפסיכותרפיה, והיתרונות שלו עבור מטופלים.
גישות טיפוליות באימפולס

גישות טיפוליות באימפולס

פסיכותרפיה מתייחסת למגוון של טכניקות וגישות המשמשות כדי לעזור לאנשים להתגבר על בעיות נפשיות ולשפר את רווחתם הכללית. ישנן מספר גישות שונות לפסיכותרפיה, שלכל אחת מהן מערכת העקרונות והטכניקות הייחודית שלה. באימפולס אנחנו מעודדים מגוון של שיטות וגישות, מתוך הכרה בכך שלאנשים שונים בתקופות חיים שונות יש צרכים שמשתנים. הראייה ההוליסטית מעודדת מגוון, כי יש בתוכנו חלקים מגוונים, שלכל אחד מהם נדרש מענה שונה.
אתיקה בטיפול

אתיקה בטיפול

פסיכותרפיה ופסיכיאטריה, כמו כל צורת טיפול רפואי, נפשי או התפתחותי, פועלת על פי עקרונות שמטרתם להבטיח את בטחונם ורווחתם של מקבלי השירות, או המטופלים בו.
אינטגרציה פסיכדלית

אינטגרציה פסיכדלית

אינטגרציה משמעותה חיבור בין החלקים השונים בנפש האדם, וכן בין הרבדים שמרכיבים את חייו.
אז איך מתחילים?

מוזמנים למלא את הטופס כאן, ולקבוע שיחה בה נכיר מעט, ונתאים לך את הטיפול הנכון עבורך.