טראומה וטיפול
ישראל היא מדינה בקונפליקט בה חלק ניכר מהאוכלוסיה היה חשוף לטראומה משמעותית עקב אירועים היסטוריים, פוליטיים וחברתיים שונים. כתוצאה מכך, נושא הטראומה והפוסט טראומה הוא נושא בעל משמעת וחשיבות מיוחדת בישראל, ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש פועלים להרחבת המודעות לטראומה והשלכותיה וללמידה מתמדת על מנת לתת מענה לצרכים של המתמודדים עם טראומה והשלכותיה.
טראומה מוגדרת כאירוע או סדרה של אירועים שנחווים כמעיקים או מטרידים מאוד, ואשר מציפים את יכולתו של הפרט להתמודד. טראומה יכולה ללבוש צורות רבות, כגון אלימות פיזית, תקיפה מינית, אסונות טבע ופעולות טרור. בישראל, הטראומה שחווים אנשים רבים קשורה לרוב לאלימות פוליטית ולעימותים, כגון מלחמות, פיגועים וחיים תחת כיבוש או תחת איומי טילים מתמשכים.
במקרים של טראומה חד פעמית, רוב האנשים מתאוששים ומצליחים להתמודד ולעבד את הארוע הטראומתי בעזרת המשאבים העומדים לרשותם, ובתמיכת בני משפחה והסביבה הקרובה. אולם חלק מהאנשים ימשיכו להתמודד עם קשיים וסימפטומים הקשורים לארוע לפרק זמן ארוך יותר. במקרה כזה התערבות טיפולית תהיה מיטיבה ומועילה.
במקרים של טראומה מתמשכת, כאשר מדובר בסדרה של ארועים או בתקופה ארוכה של חיים תחת איום וקושי, אחוז המתמודדים שזקוקים לטיפול ותמיכה עולה, וככל שהטיפול יתקיים סמוך לארועים ויהיה מקצועי ומדויק יותר, כך הסיכויים להחלים ולהשתקם גדלים.
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב בריאותי נפשי שכיח שיכול להתפתח בתגובה לטראומה. PTSD מאופיין בסימפטומים כמו זיכרונות חודרניים, הימנעות מתזכורות לטראומה, שינויים שליליים במצב הרוח ובקוגניציה, חרדות, קשיי ריכוז, התקפי זעם ובעיות שינה.
חשוב לציין כי אין גישה מתאימה לכולם לטיפול ב-PTSD, וטיפולים שונים עשויים לעבוד טוב יותר עבור אנשים שונים. למתמודדים עם PTSD חשוב לעבוד עם אנשי מקצוע שעברו הכשרה משמעותית בעבודה עם טראומה, כדי לפתח תוכנית טיפול מותאמת אישית הלוקחת בחשבון את הצרכים והנסיבות הייחודיים שלהם. עם הטיפול והתמיכה הנכונים, אנשים רבים המתמודדים עם PTSD מצליחים להחלים ולשפר את איכות חייהם.
תוכנית טיפולית כזו יכולה לכלול שימוש בתרופות, אך הדבר המשמעותי הוא עבודה רציפה בפסיכותרפיה בגישות שנחקרו ונמצאו כיעילות במידה ניכרת בהתמודדות עם הטראומה. גישות כאלה כוללות לרוב מימד נרטיבי יחד עם מימד גופני/מעשי.
נפרט בקצרה גישות מרכזיות שנחקרו ונמצאו כיעילות בעבודה עם PTSD:
טיפול קוגניטיבי התנהגותי: CBT הוכח כיעיל בטיפול ב-PTSD. בטיפול נעבוד יחד בקליניקה כדי לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות התורמות לתסמינים של PTSD. בנוסף הטיםול יכול לכלול טיפול בחשיפה, בו המטופל נחשף בהדרגה לאירוע הטראומטי בסביבה בטוחה ומבוקרת כדי לעזור לו לעבד את הטראומה ולהפחית את החרדה.
EMDR: שיטת טיפול הכוללת שימוש בתנועות עיניים מהירות או צורות אחרות של גירוי קצבי ודו-צדדי כדי לעזור לאדם לעבד זיכרונות טראומטיים ולהפחית את המצוקה הקשורה אליהם. EMDR הוכח כיעיל בהפחתת תסמינים של PTSD, ההמלצה שלנו באימפולס היא לשלב את הטיפול עם תהליך של שיחות ועיבוד נרטיבי לטראומה.
התערבויות המבוססות על מיינדפולנס: התערבויות המבוססות על מיינדפולנס, כגון הפחתת מתח מבוסס מיינדפולנס (MBSR) או טיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולנס (MBCT), וגם פסיכותרפיה גופנית-נפשית מבוססת מיינדפולנס, נמצאו כיעילות בהפחתת תסמינים של PTSD. תרגול מדיטציית מיינדפולנס וטכניקות מיינדפולנס אחרות מקבלות מקום בטיפול, ומאפשרות להפחית את תסמיני הלחץ שהטראומה מעלה, על מנת לפגוש מחדש את הכאב בצורה מוכלת ובריאה, ללא ניתוק ודיסוציאציה.
התנסות סומטית: SE מבוסס על ההבנה שטראומה מאוחסנת בגוף ויכולה להוביל לתסמינים גופניים, כגון מתח, כאב וחוסר תחושה, כמו גם לתסמינים רגשיים ופסיכולוגיים. המטרה של SE היא לעזור לאדם לשחרר את האנרגיה הכלואה ולשחזר את תחושת הביטחון והרווחה שלו. SE כולל עבודה עם מטפל מיומן שעוזר לאדם להתמקד בתחושות ובתנועות בגופו. המטפל מדריך את האדם באמצעות סדרת תרגילים שנועדו לעזור לו להיות מודע יותר לתחושות הגוף שלו וללמוד כיצד לווסת את מערכת העצבים שלו. על ידי למידה כיצד לווסת את מערכת העצבים שלו, אדם יכול להפחית את עוצמת הסימפטומים הרגשיים והפיזיים שלו ולהרגיש יותר שליטה בתגובותיו ללחץ.
טיפולים משלימים ואלטרנטיביים: חלק מהאנשים מוצאים שטיפולים משלימים ואלטרנטיביים, כגון יוגה, דיקור או טיפול בעיסוי, יכולים להועיל בהפחתת הסימפטומים של PTSD. טיפולים אלה עשויים לסייע בהפחתת מתח ולקדם רגיעה, מה שיכול לעזור לאדם להתנהל בצורה אחרת עם הסימפטומים שלו.
בנוסף לטיפולים מבוססי ראיות, אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש בישראל פועלים גם לתת מענה לצרכים של אנשים שחוו טראומה באמצעות התערבויות קהילתיות. התערבויות אלו עשויות לכלול קבוצות תמיכה, תוכניות חינוך קהילתיות ומאמצי הסברה לטיפול בגורמים הבסיסיים לטראומה, כגון סכסוך פוליטי ואפליה.
היבט חשוב נוסף בהתייחסות לטראומה ופוסט טראומה בישראל הוא פיתוח טיפול מיודע טראומה. טיפול מיודע טראומה הוא גישה לטיפול שמכירה בהשפעה הנרחבת של טראומה ובצורך במתן שירותים באופן רגיש לצרכים של אנשים שחוו טראומה. גישה זו שמה דגש על בטיחות, מהימנות, בחירה, שיתוף פעולה והעצמה, והיא מיושמת במסגרות שונות בישראל, לרבות בתי חולים, בתי ספר וארגונים קהילתיים, וכמובן אצלנו באימפולס.
כתובות נוספות
דאגה עצמית בזמנים קשים
מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול
טראומה וטיפול
רב- תרבותיות בטיפול
מיינדפולנס במרחב הטיפולי
גישות טיפוליות באימפולס
אתיקה בטיפול
אינטגרציה פסיכדלית
מוזמנים למלא את הטופס כאן, ולקבוע שיחה בה נכיר מעט, ונתאים לך את הטיפול הנכון עבורך.